Bruknių uogienės

Kadangi Vilniaus turgai pilni bruknių, negalėjau atsispirti jų nenusipirkusi paskanauti, o kai Facebook’e užmačiau V.V. Landsbergio knygelės reklamą su bruknių uogienės receptu, iškart tapo aišku, ką iš bruknių turiu pagaminti 🙂 Dar labiau paskatino tai, kad visos draugės įvairiausias uogienes tik verda, o aš kažkaip atsilieku 🙂

DSC_0021

Susižiūrėjusi kokių dar vaisių namie turiu be bruknių, panaršius internetą, ėmiausi darbo ir aš 🙂

DSC_0020

Bruknių uogienė su apelsinais (man skaniausia iš visų trijų, kurias šiandien viriau):

1 litras bruknių, apie 400 g. cukraus (reikia pagal skonį žiūrėt, kas mėgsta saldžiau, dėkite daugiau), 2 mano atveju dideli apelsinai, gvazdikėlių.

uogas užpilame verdančiu vandeniu, palaikom 5 minutes, nukošiam, leidžiam nuvarvėt, tada pilam uogas į puodą. Apelsinų žievelę nutarkuojam su smulkesne tarka, kad apelsinas liktų baltas, tada pjaunam per puse ir spaudžiam sultis. Į puodą su uogomis pilame apelsinų sultis ir cukrų, viską užverdame. Kad būtų geresnės konsistencijos (košė) aš viską dar pertryniau mikseriu. Verdame apie 15 min., tada supilame nutarkuotą žievelę. Dar viską paverdame, jei yra putų jas nugriebiame. Uogienei išvirus pilame į indelius, leidžiame atvėsti, kol uogienė pradeda stingti ir uždarome dangteliais.

Originalus receptas paimtas iš čia

DSC_0040

Bruknių uogienė su kriaušėmis

1 litras bruknių, apie 400 g. cukraus (pagal skonį), 5-6 kriaušės.

Kriaušes supjaustyti smulkiai, dėti į puodą ir šiek tiek pakaitinti, kad suminkštėtų. Nepilkite vandens, geriau su mikseriu suplakite košę, tada berkite verdančiu vandeniu nuplikytas bruknes, dėkite cukrų, viską gerai pertrinkite ir pavirkite apie 20 min. Putas nugriebkite jei jų atsirado. Uogienei išvirus, supilstykite į indelius.

DSC_0032

Bruknių uogienė su cinamonu

1 litras bruknių, apie 400 g. cukraus (pagal skonį), 2 šaukšteliai cinamono, 4-5 gvazdikėliai.

Bruknes, kaip ir prieš tai uogienėms, užpilame verdančiu vandeniu, kad nebūtų labai karčios, sumalame mikseriu, pilame prieskonius ir cukrų, viską išmaišome ir gerai paverdame. Supilstom į indelius.

Originalus receptas iš čia

DSC_0035

Taigi, gavosi visos trys super uogienės. Nors iš 3 litrų uogų gavosi nedidelis kiekis uogienių (viso maždaug 2 litrai), tačiau paskanavimui žiemai prie mėsos patiekalų, prie sūrių bus ypač gardu.

Skanaus mielieji, bandykite ir Jūs.